Läs om min historiska roman

Sanningen kan vänta. En historisk roman om att längta.

Det är min, Pernilla Ulvbloms, debutroman. Den skrev jag under tiden som jag pluggade Etnologi och Konstvetenskap för några år sedan. Sedan har den legat i byrålådan och väntat på att jag ska göra slag i saken.

Idén till romanen fick jag under ett uppsatsarbete. Jag kom över hertiginnan Charlottas dagböcker i åtta volymer. Det var som att läsa Hänt Extra eller någon annan av dagens skvallertidningar, med den skillnaden att detta utspelade sig på 1700-talet och de första åren av 1800-talet. Jag tänkte att ” jag måste skriva en roman av detta”. Resultatet blev en berättelse om Elsa Linnéa och hennes vardagsöden:

Handling: Föreställningen på Drottningholms slottsteater ska precis börja när en våldtäkt uppmärksammas av en förbipasserande. Tumult uppstår och våldtäktsmannen får känna på sin egen kniv.

Händelsen på slottsteatern 1788, sätter käppar i hjulen för Elsa Linnéas lycka och det gör även minnet av den man som räddat henne. Hans hjältemodiga insats i kombination med den vantrivsel som Elsa Linnéa känner i sitt äktenskap, får henne att längta efter att han än en gång ska komma och rädda henne.

Svärmoderns lömska påhitt och makens omildhet får Elsa Linnéa att söka sig till en annan mans armar och det är med glädje som hon ser sin fyraåriga oäkta son lämna hemmet på Skeppsbron. Kanske ska hon äntligen få lugn och ro, men hennes svärmor har andra planer. Situationen förvärras när Elsa Linnéas make hittas död och hon tvingas fly till Dalarna.

Jag har använt förstahandskällor i första hand, i form av samtida dagböcker och dokument men andras forskning har varit ovärderlig, så ett stort tack till alla dem.

Läs mer på www.formbarabyran.se